in , ,

Aspir Yağı Nedir ve Aspir Yağı Faydaları Nelerdir?

Aspir bitkisinin tohumlarından elde edilen bir yağdır. Doymamış yağ asidi içerdiği için oldukça değerli ve sağlıklı bir yağdır. Ülkemizde de yetiştirilmekle birlikte dünya üretiminin önemli bir bölümünü Hindistan, Amerika, Meksika, Avusturalya ve Etiyopya karşılar.

Güzel bir görüntüye sahip olduğu için aynı zamanda süs bitkisi olarak da değerlendirilmektedir. Tohumlarından elde edilen yağ çok değişik alanlarda kullanılmaktadır. Bunların önde gelenleri ilaç sektörü, yemeklik yağ sektörü ve kozmetik sektörüdür. Ayrıca aspir bitkisinden elde edilen bazı maddeler boya sanayisinde de kullanılmaktadır.

Aspir Yağı Faydaları Nelerdir?

Son yıllarda ülkemizde adını çok daha fazla duyduğumuz aspir yağı hastalıklara karşı ön almak açısından da kıymetlidir. Koroner kalp rahatsızlığı, ateroskleroz, hiperlipidemi, diyabet, felç ve obezliğin önlenmesinde ve tedavisinde adı sıklıkla geçmektedir ve uzmanlar tarafından bu yöndeki faydaları belirtilmektedir. Bunların dışında ateşin düşürülmesi, pıhtılaşma sorunlarının giderilmesi, ağrıların giderilmesi, öksürüğün kesilmesi, aşırı terlemenin kesilmesi, menstrual ve postmenapozal şikâyetlerin azaltılmasında da önerilmektedir.

İçerdiği yağ asitleri damardaki sertleşmeleri önlemektedir ve kolesterol düzeyini olması gereken oranda tutmaya yardımcı olmaktadır.

Adinopektin adlı proteinin üretimini % 20 oranında çoğaltmaktadır. Bu sayede vücuttaki yağ asidi üretiminin ve kan glukozu üretiminin düzenlenmesine önemli katkı sağlamaktadır.

Son yıllarda yapılan çalışmaların sonucu ortaya şu gerçeği koymuştur. Kilo vermek isteyen ve menapoz sonrası yüksek kan basıncı olan kadınların diyet programlarına aspir yağı eklendiğinde bel çevresinde oluşan yağlanmanın önemli oranda azaldığı görülmüştür.

Seratonin adlı mutluluk hormonunun düzeyini arttırdığı yapılan çalışmalarda net biçimde ortaya konulmuştur. Bu sayede iştah kontrolü sağlanmakta ve dolayısı ile obezitenin önüne geçilmektedir. Ayrıca seratonin seviyesine katkısı sayesinde depresyon ve stres sorunlarının giderilmesine de yardımcı olmaktadır.

Özellikle son 10 – 15 yıldır gerek dünyada ve gerekse ülkemizde aspir yağının en çok kullanıldığı alanlardan birisi de saç ve deri sağlığıdır. Bu özelliği “Avrupa Besin Güvenliği Otoritesi” olan “ EFSA” tarafından onaylanmıştır.

Derinin nemli tutulması, oluşan yaşlılık belirtilerinin geciktirilmesi, saçların çok daha hızlı uzamasının sağlanması, aknelerin tedavisi, cilt renginin düzenlenmesi ve saç dökülmelerinin önlenmesi gibi konularda oldukça fazla olumlu etkisi olduğu neredeyse kesin gibidir.

Oluşan kelliğe karşı tedavi uygulamalarında olumlu etkileri görülmüş ve bu sayede son 10 yıldır özellikle aspir yağına kelliğe karşı tedavi uygulamalarında çok daha fazla yer verilmektedir.

İçerdiği oleik asidi sayesinde lezzet açısından da değerlidir. Bu nedenle kızartma yağı olarak tercih edilmesi diğer yağlara nazaran çok daha uygundur.

Son yıllarda margarin üretiminde ve salata soslarında oldukça fazla kullanılmaktadır.

Kalori Açısından Değeri Nedir ?

Doymamış yağ asitleri bakımından oldukça zengin bir bitkidir. Oleik, linoleik ve linolenik yağ asitleri içerir. Vücut açısından vaz geçilmez yağ asitleri olduğundan ve vücut tarafından üretilemediği için sağlık açısından son derece elzem yağ asitleri sınıfındadırlar. Bu nedenle bu yağ asitleri vücuda dışarıdan alınmak zorundadır ve aspir yağı bu özelliğinden dolayı vücudumuz için oldukça kıymetlidir.

Aspir yağının 100 gramı 720 kalorilik değere sahiptir. Yemeklere eklenecek bir çorba kaşığı aspir yağı 110 ile 120 kcal enerji sağlar. Yağ asidi içeriğinin dışında yüksek değerde protein de ihtiva eder ve bu açıdan da değerli bir yağdır.

Aspir Yağı İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir ?

Kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu özelliği olan HDL (iyi huylu kolesterol) oranını azalttığı tespit edilmiştir. Alerjik reaksiyonlara ve kanamalara da yol açabileceği (kesin olmamakla birlikte) uzmanlar tarafından belirtilmektedir.

Hamilelik ve emzirme döneminde bu döneme olumsuz katkı sağlayacak bir etkisi tespit edilmemiştir. Ama uzmanlar, bu yönde net cevap vermek için çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu özellikle vurgulamaktadır.

Bu ve benzeri ürünleri kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışmak ve daha sonra kullanmaya başlamak her zaman en uygun davranış olacaktır.

[Toplam:1    Ortalama:5/5]

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hisse Senedi Nedir ve Hisse Senedi Nasıl Alınır?

Evrim Teorisi Nedir ve İslamiyet İle İlişkisi